Întâlnire cu istoria UTA-ei. O carte dedicată lui Ioan Igna

Written by admin. Posted in Sport, Top News

Tagged: , , ,

Published on iunie 12, 2020 with No Comments

Ioan Igna a împlinit în urmă cu o săptămână, pe 4 iunie, frumoasa vârstă de 80 de ani, primind ieri și un cadou aparte din partea Aradului și a UTA-ei. Din condeiul lui Radu Romanescu și Ionel Costin s-a născut: „Ioan Igna, între Petchovsky si Maradona”, o apariție editorială de excepție, care se dorește „o manifestare prin cuvinte scrise a respectului, admirației și recunoștinței, o mulțumire, un obol, adus omului care a reprezentat cu cinste orașul unde s-a născut și de unde s-a ridicat în fotbalul mare”.

Fotbalist, antrenor, arbitru și profesor de chimie, Ioan Igna este cu siguranță una dintre marile personalități ale Aradului. A debutat și a jucat la UTA alături de marele Petchovsky, l-a avut adversar pe titanicul Nicolae Dobrin, însă adevărata consacrare a cunoscut-o ca arbitru. De-a lungul unei prodigioase cariere de „cavaler al fotbalului” a împărțit dreptatea pe terenul de joc în compania unor fotbaliști de legendă, nume de referință din fotbalul mondial: Diego Maradona, Carlos Santillana, Jean Tigana, Michel Platini, Alain Giresse, Socrates, Zico, Alemao, Marco van Basten, Ruud Gullit sau Carlos Dunga. De altfel, arădeanul Igna și-a trecut în palmares nu mai puțin de „13 baloane de aur”, pe care le-a fluierat la cel mai înalt nivel: finale de cupe europene sau întreceri de la „mondiale”, „europene” sau jocurile olimpice. În prima divizie a adunat peste 300 de meciuri, însă foarte puține derby-uri Steaua – Dinamo și asta pentru că: „Ambele echipe au cerut să le arbitrez doar în deplasare…”

Lansarea cărții a fost primul eveniment cu caracter sportiv după pandemia de coronavirus și s-a ținut în aer liber, la Port Arthur, în condiții de semi-distanțare socială. Amfitrion al evenimentului a fost Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, prin directorul instituției, Doru Sinaci, cel care și-a exprimat prețuirea atât pentru Ioan Igna, cât și pentru autorii volumului. Recenzia cărții a făcută de un alt reprezentant bibliotecii, jurnalistul Florin Lucian Coita, care a concluzionat: „E genul de carte pe care o iei în mână și nu mai lași jos până ce nu citești și ultimul cuvânt”.

La rândul său, Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad s-a declarat onorat să-l cunoască în persoană pe cel pe care l-a admirat ca om, ca arbitru de fotbal.

Autorii Radu Romanescu și Ionel Costin i-au mulțumit lui Nelu Igna pentru: „Povestea aceasta fantastică, cu speranța că așa o vor percepe și cititorii”.

Din partea clubului fanion al Aradului a vorbit chiar părintele proiectului. „UTA este un club foarte bogat și orașul Arad, de asemenea. De ce sunt ele bogate? Pentru că au istorie, palmares, legende. Iar Radu Romanescu și Ionel Costin periodic ne aduc aminte de această bogăție. Personal și întreg clubul UTA e foarte bucuros că poate participa la sărbătorirea unei legende, așa cum este domnul Ioan Igna, căruia îi urez «La mulți ani» și felicitări, pentru cariera deosebită în fotbal” a spus Alexandru Meszar, care i-a oferit lui Ioan Igna un tricou „alb-roșu” cu „7”, numărul cel mai des folosit de polivalentul fotbalist.

Chiar Nelu Igna recunoștea că: „În afară de portar și număr nouă, am jucat pe toate posturile”, dovadă că unul dintre foștii săi colegi de la UTA și l-a amintit pe banda stângă. „Juca fundaș lateral sau extremă pe partea opusă mie, chiar și stoper central rareori. Își permitea acest lucru, căci pe lângă picioare bune, avea și o inteligență aparte în lumea fotbalului. A încercat să ne mai educe și pe noi, cei mai tineri sau veniți de prin alte zone, cum era și cazul meu… Cu unii a reușit, cu alții așa și așa, cert este că ne-a spus mereu că la UTA contează să joci un fotbal frumos, curat, fiindcă e un club respectat. Avea o tehnică extraordinară, era elegant în exprimare, alerga foarte mult și asta l-a ajutat și în cariera extraordinară de arbitru pe care a avut-o ulterior. Mă bucur că am avut onoarea să fiu coleg cu un astfel de fotbalist și un astfel de om și-i urez «La mulți ani!”». Totodată, aș dori să-mi exprim regretul pentru că băiatul teribil al fotbalului arădean, Gigi Domide, nu a putut fi alături de noi din motive de sănătate. De asemenea, aș vrea să ne rugăm și pentru Ionuț Popa, care, din câte am înțeles, trece prin momente foarte foarte grele” a punctat Gabor Biro, care, la rândul său i-a oferit fostului său coleg un tricou al UTA-ei, dar cu numărul 11.

Înainte de asta, Gyuri Vaczi, președintele Old Boy’s UTA, i-a muțumit pentru prietenie lui Ioan Igna, dar și pentru zecile de minute petrecute la telefon în timpul pandemiei.

Mircea Axente a împărțit vestiarul atât ca fotbalist, la UTA, cât și ca arbitru cu Ioan Igna. „Îl cunosc pe Nelu de 65 de ani. Eu încă eram la copii când el juca cu UTA în Liga 1, a plecat apoi la Timișoara, iar când a revenit la Arad am devenit colegi de echipă. Am jucat împreună și o finală de Cupă cu Steaua, trebuie, însă, să recunoaștem că nu prea aveam echipă în acel sezon… Îl admiram și prețuiam ca fotbalist, iar apoi și ca arbitru, cu atât mai mult cu cât am avut prilejul să fim împreună și în această branșă. Spun cu mâna pe inimă că a fost un bun coleg ca și fotbalist și un arbitru corect, imparțial” a subliniat autorul pasei de gol din meciul ce a înfăptuit a opta minune a lumii, eliminarea din Cupa Campionilor Europeni a lui Feyenoord, în toamna anului 1970.

Profesorul Horia Truță a vorbit cu haz despre Ioan Igna – elevul, din postura fostului coleg de școală (Medie nr. 1) și liceu („Ioan Slavici”, actualul „Moise Nicoară”), iar Petre Botiș, președintele Ligii Suporterilor Transilvania – Banat – Crișana, i-a oferit sărbătoritului o minge semnată de jurnaliștii din vest.

Peste 50 de persoane au fost prezente în pitoreasca locație de pe Malul Mureșului pentru o carte, un autograf, o strângere de mână și o poză cu Ioan Igna. Eroul cărții  le-a mulțumit celor care s-au gândit la el la aniversarea a 80 de ani și i-a delectat cu câteva dintre poveștile sale de excepție, inclusiv despre baronul Francisc Neuman. Referitor la timpul record în care părintele Campioanei Provinciei a construit vechea arenă din Calea Aurel Vlaicu, respectiv 8 luni de zile, Nelu Igna a făcut o analogie deloc avantajoasă pentru actualele autorități locale: „Dacă baronul Neuman a respectat proverbul românesc, ce poți face astăzi nu lăsa pe mâine, cei care conduc orașul, au adăugat: «Ce poți face astăzi, nu lăsa pe mâine, ci pe poimâine», dar ca să le iau și apărarea tot prin înțelepciunea românească: «Mai bine mai târziu decât niciodată».”

La final, să menționăm că volumul „Ioan Igna, între Petchovsky si Maradona” va putea fi achiziționat, începând de săptămâna viitoare, la magazinul oficial al clubului, 1945.ro, contra sumei de 25 de lei. Totodată, el va fi urcat online și pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

No Comments

Comments for Întâlnire cu istoria UTA-ei. O carte dedicată lui Ioan Igna are now closed.