Instanţa îl va obliga pe sculptorul Florin Codre să livreze “Monumentul Marii Uniri”

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 05, 2013 with No Comments

Primăria Municipiului Arad a fost informată oficial că Ministerului Culturii apelează la instanță pentru a-l obliga pe sculptorul care a câștigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri să livreze lucrarea sau să restituie premiul de 10 milioane de lei plătit din bani publici.  Adresa de înștiințare cu privire faptul că « în urma notificărilor transmise autorului, Ministerul Culturii a demarat acțiune în instanță în vederea recuperării lucrării Monumentul Marii Uniri de la 1918 sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia », semnată de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Direcției Patrimoniu Cultural, a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Arad.

« Istoria Monumentului Marii Uniri pare desprinsă din teatrul absurd. E bine că totuși reprezentanții guvernului s-au trezit în sfârșit să reacționeze. Dar este greu de înțeles cum pot să-i privească în ochi pe arădeni și pe toți românii după modul iresponsabil în care au neglijat acest proiect de interes național.  Este un eșec incalificabil, au ajuns practic în situația de a declara « pierdut » Monumentul  Marii Uniri, este o ofensă fără margini adusă României  și istoriei poporului român » a declarat primarul Municipiului Arad, dl.Gheorghe Falcă.

Inițiativa ridicării în Arad a unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînființarea Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Asociația a și organizat de altfel un concurs național pentru proiectul artistic.  Ministerul Culturii a scos însă din buget fondurile pentru finanțarea acestuia și a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fără consultarea reprezentanților Asociației arădene. Proiectul câștigător a fost anunțat în toamna anului 2007, iar sculptorul  brașovean Florin Codre a obținut pentru realizarea lucrării sale 10 milioane de lei  de la Ministerul Culturii. În același an Primăria Municipiului Arad  l-a invitat pe artist să prezinte arădenilor viitoarea operă, cu ocazia evenimentelor oficiale organizate în cinstea Zilei Naționale.  Primăria Arad a prevăzut anual fonduri în buget pentru realizarea infrastructurii și instalarea monumentului, dar livrarea lucrării nu a mai avut loc. Încercările repetate ale municipalității de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat, după cum nici solicitările de clarificări adresate Ministerului Culturii nu au primit răspunsuri. Până în urmă cu câteva zile singurele informații despre situația Monumentului au fost cele apărute în presă , referitor la executarea lucrării în China.

No Comments

Comments for Instanţa îl va obliga pe sculptorul Florin Codre să livreze “Monumentul Marii Uniri” are now closed.