I se spunea Birlic

Written by admin. Posted in Uncategorized

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 13, 2015 with No Comments

Probabil că nu este un caz singular în lume, dar în România nu mai ştiu altul ca și cel al actorului Grigore Vasiliu, căruia publicul, subjugat de talentul său , să-i fi adăugat numelui său real, numele personajului jucat: „Birlic”. Rolul a fost interpretat, „mai gâgă decât ar fi cerut textul”, pentru prima oară la „Teatrul Vesel” din Bucureşti .

Cum anul acesta se împlinesc 110 ani de la naşterea sa şi cum, fără îndoială, Birlic este considerat cel mai mare actor de comedie al românilor, Biblioteca Judeţenă „Alexandru D. Xenopol” Arad a cuprins în cadrul proiectului său intitulat „Valori clasice” un program care îi este dedicat maestrului.

”Proiectul are ca obiectiv principal promovarea actorului fălticean, cu precădere în rândul tinerilor, iar pentru o mai sigură reuşită, am ales ca „Asul” – alias Birlic (vezi cărțile de joc turceşti!), să fie prezentat tot de actor, de Dan Antoci.

Domnia sa împleteşte narativ şi scenic informaţia biografică, cu jocul actoricesc şi cu veneraţia pentru colosul artei actoriceşti româneşti. În sprijinul momentului de laudatio pe care l-a alcătuit actorul arădean pentru maestru, vine jocul viu, inimitabil, delicios al acestuia din urmă, din secvenţele cinematografice şi teatrale memorabile proiectate: ”Bădăranii”, „Telegrame”, „Titanic vals”, „Reconstituirea”, etc, precum şi recitarea poeziei „Te-am iubit”.

Proiectul nostru „Valori clasice” cu Grigore Vasiliu Birlic, care a avut deschiderea miercuri, 11 februarie la Şc. Gimnazială “Iosif Moldovan”, se va repeta în cadrul „Săptămânii cu Şcoala Altfel”, când este deja programat, şi apoi pe tot parcursul acesui an” se precizează într-un comunicat al instituției de cultură arădene.

 

No Comments

Comments for I se spunea Birlic are now closed.