Florin Galiş: “Constatăm că administraţia locală pune din nou carul înaintea boilor”

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , ,

Published on iulie 25, 2013 with No Comments

Constatăm că administraţia locală pune din nou carul înaintea boilor şi investeşte în reabilitarea sensurilor giratorii – unde montează rulouri de gazon – în loc să se preocupe de întreţinerea parcurilor din cartiere. Unul din parcurile cele mai mari din cartiere, Parcul din Micalaca Zona 700, este de ani de zile mai degrabă şantier decât parc. Şantierul bisericii, care durează deja de peste 10 ani, nu este nici măcar protejat, putându-se petrece oricând un accident.

Nu este singurul parc abandonat de municipalitate. La fel s-a petrecut şi cu parcul din Zona Banc Post sau cu scuarul din Piaţa Spitalului. În ambele cazuri, după ce întreţinerea a fost precară, administraţia locală a preferat să monteze, cu firme private, rulouri de gazon.

Situaţia de faţă

  1. 1.    Parcuri neîntreţinute

Ex: Parcul din Zona 700 este neîntreţinut: există un şantier neprotejat şi materiale de construcţii în preajma sa, fântâna arteziană (principala atracţie a parcului în anii ’80, când a fost inaungurat parcul) nu funcţionează de ani de zile, stâlpii de iluminat sunt ruginiţi, coşurile de gunoi sunt fie rupte fie pline, aleile sunt crăpate etc.

  1. 2.    Contracte de întreţinere peisagistică

Lăsate în paragină, parcurile sunt reabilitate la un moment dat de firme private. Avem ca exemple, scuarul din Piaţa Spitalului şi Parcul din din Zona Banc Post unde au fost montate rulouri de gazon.

În piaţa de profil, mp de gazon (inclusiv decopetrare, transport şi manoperă) poate ajunge şi la 7 – 10 euro.

Nu ştim care sunt costurile în cazurile de faţă dar putem face o comparaţie gândindu-ne la preţul reabilitării parcului de la Pădurice (peste 2 mil. euro) sau la preţurile unei băncuţe pe strada Meţianu (8.250 euro), a unui coş de gunoi (850 euro) sau a unui rastel de biciclete (1000 euro).

  1. 3.    Gospodărirea Comunală la un pas de faliment

În tot acest timp, graţie unui management defectuos şi netransparent, fără lucrări, Gospodărirea Comunală SA este la un pas de faliment.

Potrivit bilanţului depus de Gospodărirea Comunală SA, în 2012 datoriile societăţii au crescut cu 50% faţă de 2010.

  1. 4.    Reabilitarea sensurilor giratorii cu rulouri de gazon

Deşi avem parcuri neîntreţinute şi o firmă a CLM cu un picior în groapa falimentului, administraţia locală cheltuieşte pe reabilitarea cu rulori de gazon a sensurilor giratorii din oraş.

 

Soluţii

  1. 1.    O aplecare mai atentă a administraţiei locale faţă de aceste parcuri, şi aşa în număr mic în Arad.
  2. 2.    Întreţinerea corectă şi la timp a parcurilor, nu reabilitarea forţată după abandonare, pe sume considerabile
  3. 3.    Schimbarea managementului la Gospodărirea Comunală SA şi un plan de reorganizare şi viabilizare a societăţii
  4. 4.    Reabilitarea sensurilor giratorii se poate face implicând, spre exemplu, retailerii din zona materialelor de construcţii, aşa cum se petrece în alte oraşe.                         [nggallery id=52]

No Comments

Comments for Florin Galiş: “Constatăm că administraţia locală pune din nou carul înaintea boilor” are now closed.