Finalizare proiect „Achiziție material rulant electric, 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie” – Cod SMIS 126169

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: ,

Published on iunie 30, 2023 with No Comments

Beneficiar: Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Arad

Obiectivele proiectului: Reducerea emisiilor de carbon din transport în Municipiul Arad prin achiziția de material rulant nou (tramvaie), care va conduce la dezvoltarea unui sistem de transport public de călători cu tramvaiul atractiv și eficient, facilitând astfel transferul sustenabil al unei părți din cota modală a transportului privat cu autoturisme către transportul public.

Obiectivele specifice sunt:

  1. Achiziționarea unui număr de 10 tramvaie noi, eficiente energetic, din care 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie;
  2. Reducerea timpului de călătorie cu tramvaiul;
  3. Creșterea vitezei comerciale a transportului public;
  4. Reducerea nivelului de zgomot, a consumului de energie electrică;
  5. Creșterea confortului și siguranței pasagerilor.

Stadiul implementării: Au fost livrate toate tramvaiele, respectiv 4 tramvaie de capacitate mare și 6 tramvaie de capacitate medie.

Valoarea totală a proiectului este de 87.462.776,23 lei

Valoarea finanțării nerambursabile a contractului de finanțare: 72.102.436,58 lei

Contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR): 62.537.827,65 lei

Contribuția națională: 9.564.608,93 lei

Rezultate așteptate (valori estimate pentru ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanțare):

  • Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an): 2.148,56
  • Creșterea estimată a numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători achiziționate (nr. pasageri): 841.112
  • Tramvaie achiziționate (nr.): 10 tramvaie achiziționate (4 tramvaie de capacitate mare și 6 tramvaie de capacitate medie).

Impactul investiției la nivelul localității/regiunii: În urma finalizării proiectului va crește atractivitatea pentru acest mod de transport și se va reduce intensitatea traficului motorizat, din care va rezulta un impact pozitiv asupra mediului (reducerea zgomotului și a consumului de energie) și îmbunătățirea calității aerului.

Data semnării contractului de finanțare este 13.03.2020, data finalizării proiectului este 31.07.2023.

Perioada de implementare este de 95 luni, respectiv între 01.09.2015 și 31.07.2023.

 Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio – POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” , Prioritatea de investiții 4e „Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană și a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor”, Obiectiv specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

 

No Comments

Comments for Finalizare proiect „Achiziție material rulant electric, 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie” – Cod SMIS 126169 are now closed.