„Festivalului părădăicilor” de la Macea a ajuns le cea de-a V-a ediţie

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , ,

Published on iulie 08, 2013 with No Comments

„Festivalului părădăicilor” de la Macea, se va desfăşura în zilele de 13 şi 14 iulie 2013. Responsabili celei de-a V- a ediţie au început deja pregătirile pentru acest eveniment.
Ca un preambul la Consiliul Judeţean Arad a avut loc o conferinţă de presă la care au luat parte  vicepreşedintele CJA, Adrian Ţolea, pr. Tudor Budeanu, preşedintele Asociaţiei pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, Sorin Victor Roman, unul dintre iniţiatorii festivalului, şi Nadina Szakacs, reprezentanta Clubului Sportiv Experienţa Multisport.
Faţă de precedentele ediţii, ca o noutate se remarcă diversificarea activităţilor care vor avea loc la Macea, inclusiv în ceea ce priveşte programul artistic. În premieră, va fi organizată o cursă de ciclism (înscrieri pe www.experientamultisport.ro, până în 11 iulie), va fi un moment poetic, două recitaluri de muzică folk, gimnastică, zumba etc.
Adrian Ţolea a reiterat sprijinul pe care Consiliul Judeţean Arad, prin centru Cultural Judeţean Arad, îl oferă festivalului, sprijin care va fi acordat şi pe viitor. „Noi vom continua să sprijinim acest festival, care a crescut de la o ediţie la alta şi care ne dorim să devină unul de tradiţie”, a declarat Ţolea.
Părintele Tudor Budeanu, în calitate de organizator, a explicat importanţa festivalului pentru localnici dar şi includerea unei curse de ciclism în program: „Bicicleta a fost cel mai ieftin şi utilizat mijloc de transport de către ţăranii din Macea. Cu bicicleta transportau roşiile la centrele de colectare şi la piaţă, cu bicicleta mergeau la gară la Curtici, cu bicileta mergeau şi mai merg încă până la câmp. Ne dorim, prin această cursă, în contextul discuţiilor despre o eventuală exploatare a gazelor de şist, să arătăm că Macea este o comunitate vie, ca şi Curtici sau Dorobanţi, de altfel”.
Viceprimarul Ioan Chişeuan a spus că măcenii îşi rezervă din timp standuri ca să-şi expună marfa la „Festivalul părădăicilor. „Dacă la început trebuia să îi rugăm să participe şi-i adunam mai greu, acum ne cer cu o lună de zile mai repede să le rezervăm loc la standuri”, a declarat viceprimarul.
În calitate de iniţiator, Sorin Victor Roman a vorbit despre scopul şi importanţa festivalului. „Scopul nostru a fost acela de a-i pune în legătură pe cei care cultivă cu cei care consumă şi, de asemenea, să dăm un imbold dezvoltării economice a comunei Macea”, a declarat Sorin Victor Roman.
În continuare, vă prezentăm programul celei de a V-a ediţii a „Festivalului părădăicilor”:

Sâmbătă, 13 iulie:
- ora 9,40 – Gimnastică cu Denisa
- ora 10 – Cursă de ciclism
- ora 12 – Festivitatea de premiere
- ora 18 – Simpozion „legumicultura, profesie şi pasiune”
- ora19 – Întâlnire cu „Fiii satului”
- ora 20 – Program artistic Blassito

Duminică, 14 iulie:
- ora 10 – Participarea la Sfânta Liturghie (ora 10),
- ora 13 – Vizitarea standurilor şi program artistic cu taraful de la Macea, tinerii solişti Casian Viţelar, Fabiana Lepăduş, I. Godija şi ansamblul de dansuri Iedera.
- ora 15 – Festivitatea de premiere
- ora 15,30 – Folk cu surorile Jula
- ora 16 – Moment poetic cu Adriana Cazan
- ora 16,30 – Zumba cu Denisa
- ora 17 – DJ Sebastian
- ora 17,30 – Folk, cu Daniela Julean, Nelu Pitic şi prietenii
- ora19 – Lupus Dacus
- ora 19,40 – Joc şi voie bună cu Gabi Bârsăuan, Iulian Covăsan şi invitaţii lor.

No Comments

Comments for „Festivalului părădăicilor” de la Macea a ajuns le cea de-a V-a ediţie are now closed.