Festival Cultural de Etnie Romă, sâmbătă, la Pecica

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , ,

Published on octombrie 05, 2022 with No Comments

Toți locuitorii orașului Pecica și ai satelor aparținătoare sunt invitați, sâmbătă, 8 octombrie, începând cu ora 18, la Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”, să cunoască muzica și dansul tradițional ţigănesc.

Festivalul Cultural de Etnie Romă va avea loc în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii şi abilitarea romilor în orașul Pecica”, derulat de către Primăria Orașului Pecica, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, apelul „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”, runda a 2-a, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021.

Seara începe cu muzică de petrecere cu solista Leli de la Pecica şi formația, după care va urma grupul instrumental condus de maestrul Toni Vîrciu, solist vocal: Marius Bolgovici.

Publicul va putea asculta apoi concertul formației Karavan Familia, de muzică vocală şi instrumentală autentică ţigănească şi prelucrări. Formația înființată în 2003 este compusă din membrii unei familii și are la bază tradiția vocală autentică romă.

Între recitaluri, copii pecicani vor prezenta momente de dansuri ţigăneşti și de muzică instrumentală tradițională. Prezentatorul serii va fi Marius Bănăţan.

Al doilea eveniment al festivalului va avea loc la începutul lunii mai 2023.

 

Despre proiect

Proiectul „Creșterea incluziunii şi abilitarea romilor în orașul Pecica”, a început în februarie, durează 22 luni şi are valoarea totală de 4.853.595,68 lei.

Obiectivul general urmărit este creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica prin dezvoltarea de servicii sociale, educaționale, de ocupare, pentru sănătate, de abilitare și derularea unei campanii de conștientizare pe teme antidiscriminare în cadrul unui parteneriat public privat județean.

Comunitatea romă din Pecica este încurajată să își facă cunoscute valorile culturale, se va realizarea unui material documentar (carte și material foto/video) despre viața comunității rome din Pecica, iar un grup de copii și tineri participă la activități în scopul păstrării și promovării tradițiilor.

De asemenea, se asigură creșterea accesului la servicii sociale, educaționale, recreativ-sportive, de ocupare și de sănătate, în principal prin înființarea unui Centru de zi la Pecica, o clădire multifuncțională pentru consiliere și sprijin, lângă Școala Primară nr. 1 din Pecica. Copiii și tinerii vor putea face mișcare pe noul teren de sport (fotbal, baschet, volei și tenis de câmp), urmând să fie organizate competiții sportive și excursii.

Se va elabora și un ghid – instrument de campanie „anti-discriminare, asigurând sensibilizarea populației majoritare și se va realiza o formare a cadrelor didactice, profesioniștilor și angajatorilor în spiritul non-discriminării, în ceea ce privește lucrul cu etnia romă.

Detalii despre activitățile proiectului pot fi găsite pe pagina https://www.incluziune-pecica.ro/, sau pe pagina de Facebook: Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica.

Date de contact promotor proiect:

Petru Antal, Primarul Orașului Pecica

Telefon: 0257/468323, Fax: 0257/468633

Adresa de email: primaria@pecica.ro

No Comments

Comments for Festival Cultural de Etnie Romă, sâmbătă, la Pecica are now closed.