Expoziţia jubiliară de Artă Fotografică – Teutsch Alpar EFIAP

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , ,

Published on februarie 13, 2017 with No Comments

6

Având ca organizator FotoClubPro Arad Sala Clio găzduiește expoziția artistului fotograf harghitean Alpar Teutsch, eveniment sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România.

23La vernisajul care a avut loc la finalul săptămânii trecute alături de autor au fost prezenţi mulţi cunoscători şi iubitori de Artă Fotografică. Expoziţia a fost prezentată de Nelu Scripciuc, preşedintele fotocubului organizator și de președintele onorific al Pro Urbe Arad, Bujor Buda.

Artistul fotograf Alpar Teutsch din Tomeşti – Harghita, este absolvent al Institutului de Mine din Petroşani. Ca artist fotograf este cunoscut şi pentru prezenţele sale, alături de membrii fotoclubului Club Foto „Prisma” din Miercurea-Ciuc la mai multe evenimente:

- La Saloanele Internaţionale „Bucovina Mileniul III”, Suceava – 2011, lucrările sale ”Călăreţii din Hotar” şi “Moştenirea” au fost selectate pentru Secţiunile Jurnalism şi Tradiţii.

16- Galeria de Artă din Alba Iulia a găzduit în 2013 vernisajul expoziţiei „Un deceniu de fotografie etnografică”. Sub genericul „Cele mai frumoase 57 de fotografii etnografice” a expus şi A. Teutsch. Au fost surprinse diverse aspecte ale culturii tradiţionale: obiceiuri, sărbători, peisaje rurale, oamenii locului, arhitectură şi artă populară. Expoziţia avea să fie itinerantă, la Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş.

- Manifestarea “Fotografia – Document Etnografic”, la Baia Mare – 2015, la care au participat şi cei nouă membri ai Fotoclubului „Prisma” din Miercurea-Ciuc, printre ei şi fotograful din Tomeşti.

13Evident că trebuie să amintim şi de evenimentul care are loc anual, în ultima duminică din luna iulie, în localitatea harghiteană Tomeşti, când este sărbătorită ziua comunei. Anul trecut, în 26 iulie, aici a avut loc tradiţionalul pelerinaj la capela veche de trei secole, dar şi o expoziţie în aer liber.

Vernisajul a fost găzduit cu generozitate în curtea locatarului de la casa cu nr. 136 (clădire veche de un secol, renovată şi modernizată), nimeni altul decât artistul fotograf Teutsch Alpár ( distins EFIAP). Pelerinii, întorşi de la capela din deal, au avut parte astfel şi de o sărbătoare a frumosului şi plăcutului prin fotografiile vizionate.

8O alta Expoziţie a avut loc în septembrie 2016, în Galeria de artă din Miercurea-Ciuc, cu o semnificaţie aparte, mărturisită de însuşi autorul ei:

„Ideea expoziţiei a fost sugerată de împlinirea celor 50 de ani de viaţă. Acest eveniment l-am sărbătorit cu familia şi prietenii încă la mijlocul lunii iulie. Am început să fotografiez acum nouă ani. La început m-am documentat în satul meu, apoi m-am apucat să adun fotografii şi de pe alte meleaguri. Cele mai multe fotografii le fac despre oameni. Îmi place să imortalizez feţele, chipurile, viaţa de zi cu zi şi tradiţiile lor, în prag de dispariţie…” a spus Alpar Teutsch.

Este convins că fotografia este un foarte important şi necesar instrument de cunoaştere, în spatele ei fiind viaţa, cunoaşterea adevărată a vieţii. “Şi în această meserie avem nevoie de sinceritate” spunea Alpár Teutsch intr-un interviu din “Informatia Harghitei”.

26-2Şi arta fotografică este în căutarea modei şi a aventurii, iar Alpár Teutsch face faţă acestei „provocări”, lucrează cu tact şi răbdare. Trăim şi realităţi gri, neutre, dar tradiţia se cuvine păstrată, respectată, admirată, despre aşa ceva vorbesc imaginile sale.

Lucrările din expoziţie transmit trăiri şi sentimente ce pot reprezenta oricând o amintire, sunt nişte pagini de viaţă, aşa cum sublinia autorul, adresând o invitație arădenilor iubitori ai fotografiei.

Viorel Muscă

Foto: Robert Kadar

 

 

 

 

No Comments

Comments for Expoziţia jubiliară de Artă Fotografică – Teutsch Alpar EFIAP are now closed.