Corina Crișan, PNL: ”Copiii și sugarii la mâna Ministerului Sănătății în problema vaccinării”

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , , ,

Published on aprilie 27, 2015 with No Comments

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Corina Crișan, a declarant azi, în cadrul unei conferințe de presă, că Ministerul Sănătății este singurul vinovat pentru scăderea gradului de vaccinare în rândul românilor din întreaga țară, în special a copiilor și a sugarilor, dar și că ministrul Nicolae Bănicioiu ar trebui să-și asume acest eșec.

„Se pare că rata medie de vaccinare la nivelul întregii țări a scăzut la aproape 80% în 2014, comparativ cu anul 2013, iar în anumite zone ale țării, spre exemplu în Capitală, procentul este chiar mai mic. Totodată, se pare că Ministerul Sănătății, în frunte cu ministrul Bănicioiu, evită să vorbească despre cauzele reale ale acestei scăderi dramatice. Este evident că principala cauză a acestei scăderi a ratei medii de vaccinare se datorează Ministerului Sănătății, mai exact lipsei disponibilității pentru informarea corectă a populației, ignorând complet necesitatea educării populației în acest sens. În același timp, discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccin și implicit nerespectarea calendarului de vaccinare contribuie, la rândul lor, la această scădere a gradului de vaccinare” a declarat Corina Crișan, menționând că proiectul de modificarea a Programului Național de Imunizări anunțat de ministrul Bănicioiu dovedește superficialitatea cu care Guvernul PSD dorește să rezolve o problemă de sănătate publică.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL Arad este de părere că Guvernul Ponta își dovedește incompetența și prin incapacitatea și refuzul de a rezolva deficitul de medici școlari și de a dezvolta actuala rețea de medicină școlară, alegând să paseze responsabilitatea campaniilor de vaccinare a elevilor către medicii de familie.

„Nu am nicio urmă de îndoială că Guvernul Ponta este incompetent, iar această incompetență este dovedită și prin incapacitatea și refuzul de a rezolva deficitul de medici școlari și de a dezvolta actuala rețea de medicină școlară. Ministerul Sănătății alege o variantă mult mai la îndemână și pasează campaniile de vaccinare a elevilor către medicii de familie, fără o fundamentare a impactului asupra acoperirii vaccinale a copiilor de vârstă școlară. Prin acest proiect, Ministerul Sănătății plasează în centrul sistemului medical doar problema vaccinării, nu și interesele copilului. Este total greșit! Ministrul Bănicioiu dorește să rezolve o problemă de sănătate publică prin constrângere, alterând și mai mult relația dintre medic și pacient, prin nerespectarea drepturilor pacientului. Tot ce dovedește domnul ministru este că are mult tupeu, în condițiile în care acesta știe că nu a mai aprovizionat DSP-urile județene cu vaccinuri de cel puțin două luni de zile, abandonând sugarii, care trebuiau vaccinați conform calendarului de vaccinare. Această întârziere de aprovizionare provoacă disperare în rândul părinților, conștienți de riscurile la care sunt expuși copiii lor prin depășirea termenului de imunizare și caută soluții de a cumpăra vaccinurile din străinătate pentru a-și vaccina bebelușii” a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad.

Corina Crișan spune că proiectul de modificare a campaniei de vaccinare în școli demonstrează că Ministerul Sănătății nu are niciun fel de strategie pentru a investi în educația pentru sănătate.

„Este evident că acest proiect care modifică campania școlară de vaccinare demonstrează un singur lucru și anume că Ministerul Sănătății nu are nicio strategie pentru a investi în educația pentru sănătate. Ministerul refuză să demareze campanii de informare privind imunizarea copiilor, încălcând dreptul părinților la un consimțământ pe deplin informat. În lipsa unor campanii de informare credibile, părinții îngrijorați aleg să se informeze folosind diferite surse online, mare parte dintre ele fiind neserioase, fără expertiză și uneori chiar false. Mă așteptam ca, după șase ani de la trecerea majorității spitalelor în subordinea autorităților locale, Ministerul Sănătății, care este autoritatea centrală în domeniul sănătății publice, să fie capabil să inițieze și să implementeze programe naționale de prevenție și de educație pentru sănătate. În realitate, așteptările noastre sunt prea mari, în condițiile în care domnul ministru Bănicioiu a avut nevoie de un an de zile pentru a afla că Ministerul pe care îl conduce este vinovat de migrația masivă a medicilor și a asistenților medicali români. Poate că această afirmație, devenită deja clișeu, echivalează cu o recunoaștere a incapacității sale și poate semnifică pregătirea retragerii sale de la conducerea Ministerului Sănătății” a mai precizat prim-vicepreședintele PNL Arad, Corina Crișan.

 

 

 

 

 

No Comments

Comments for Corina Crișan, PNL: ”Copiii și sugarii la mâna Ministerului Sănătății în problema vaccinării” are now closed.