Constantin Traian Igaș, senator PNL: “De Buna Vestire, vestea nu va fi așa bună pentru micii fermieri”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , , ,

Published on martie 04, 2015 with No Comments

Guvernul se laudă că pe 25 martie, de Buna Vestire, vor fi deschise primele două măsuri de finanțare pe noul Program Național de Dezvoltare Rurală. Micii fermieri sunt nemulțumiți că nu pot accesa noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală pentru că Guvernul a făcut în așa fel programul încât acesta nu răspunde nevoilor lor, legislația este prea stufoasă, chiar ostilă, iar cofinanțarea o vor obține foarte greu.

În condițiile în care s-a dublat suma alocată micilor fermieri, aceștia ar trebui ajutați să poată accesa și implementa aceste măsuri de finanțare. Doar prin vorbe mărețe, Guvernul nu ajută deloc micii fermieri, motiv pentru care voi adresa o interpelare ministrului agriculturii, Daniel Constantin, pentru a veni cu o soluție în sensul punerii la dispoziție a unor instrumente care să le faciliteze accesul la cofinanțare și o simplificare a legislaţiei, care să vină şi în interesul desfăşurării activităţii lor.

Prin neîntâmpinarea acestor probleme din timp, Guvernul riscă să vadă peste un an sau doi că micii fermieri nu au folosit banii europeni pentru că nu le-au fost acordate credite sau pentru că legislația este prea greoaie pentru acești întreprinzători care nu dispun de atâtea resurse umane încât să își permită să le aloce o atribuție în plus, aceea de a se descurca în birocrația creată prin aceste măsuri propuse de Guvern.

Micii fermieri nu sunt foarte bine primiți de bănci, iar în lipsa unei deschideri din partea acestui sector, nu vor avea de unde să își acopere cofinanțarea. Au fost exprimate multe nemulțumiri pe această temă, dar au fost aduse și soluții pe care Guvernul ar putea să le ia în calcul, cum este înființarea unei bănci agricole sau a unui fond de creditare, cum a fost cel preluat de la Guvernul Boc “Prima Fermă”.

 

No Comments

Comments for Constantin Traian Igaș, senator PNL: “De Buna Vestire, vestea nu va fi așa bună pentru micii fermieri” are now closed.