Concert de muzica preclasică la Filarmonica din Arad

Written by admin. Posted in Divertisment

Tagged: , ,

Published on martie 22, 2016 with No Comments

afis-24-26-martie-2016

Veriga de legătură între concertele pentru pian de Franz Liszt şi acelea ale lui Serghei Rahmaninov o constituie partiturile lui Piotr Ilici Ceaikovski, Concertul nr. 1 în si bemol major op.2, de altfel unul dintre cele mai celebre ale secolului al XIX-lea, fiind punctul central şi de maximă atracţie a serii simfonice din 24 martie 2016.

Reluată în versiunea unui tânăr pianist francez, Nicolas Bourdoncle, partitura epatează prin performanţele tehnice care se îndepărtează de nota comună precum şi prin celelalte elemente care concură la complexitatea ei: simfonismul, virtuozitatea, nuanţele folclorului şi dansul.

Bucuria reîntâlnirii cu partitura ceaikovskiană este completată şi de prezenţa ópusurilor beethoveniene alese de invitatul principal al serii, dirijorul Valentin Doni: Uvertura Leonora III şi Simfonia a VIII-a în fa major op.93. Dacă amploarea şi realizarea simfonică justifică preluarea curentă a Leonorei III în debutul programelor ansamblurilor de concert, prezenţa Simfoniei a VIII-a ca final al serii este justificată prin caracterul ei luminos şi optimist şi prin alura „neoclasică”, un tipar de altfel abordat de Beethoven în toate simfoniile sale cu număr par.

Lipsită de mişcarea lentă datorită alurii şi economiei formelor, încărcată de efecte imprevizibile şi elemente de surpriză, Simfonia a VIII-a este unica simfonie din şirul celor nouă, care nu utilizează pe parcursul ei tonalităţi minore.

Seara simfonică debutează conform uzanţelor la ora 19.00, în sala Cercului Militar.

Portret – Valentin Doni

Valentin Doni a urmat cursurile Institutului de Arte „Gavril Musicescu” din Chişinău, la clasa de dirijat a maestrului Isai Alterman şi la cea de compoziţie a profesorului Pavel Rivilis.

A aprofundat dirijatul în România cu maestrul Ovidiu Bălan, apoi la Conservatorul Naţional Regional din Rueil – Malmaison (Franţa), cu profesorul Jean Sebastien Bereau. În spaţiul cultural francez s-a specializat totodată la Academia de muzica din Lyon şi Orchestra simfonică din Lille.

Valentin Doni a îmbinat activitatea de scenă cu aceea didactică, ocupând de-a lungul anilor importante poziţii în instituţii de învăţământ şi de spectacol: profesor la Academia de muzică Gavril Musicescu (1980 -1988), profesor de dirijat la Colegiul de muzică din Chişinău (1985 -1987), director al Sălii cu Orgă din Chişinău şi dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră (1997 -1999), dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova (1991 – 2004) şi timp de trei ani director al aceleiaşi Filarmonici (2000 -2003). La pupitrul acestui ansamblu simfonic a dirijat peste 200 de concerte pe scene din Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa şi Ucraina.

Pentru merite artistice deosebite, în 1999, Valentin Doni a primit din partea preşedintelui Republicii Moldova titlul de „Maestru în artă”, iar în 2002, Guvernul francez i-a conferit titlul de „Cavaler al ordinului în Arte şi Litere”.

Pe scenele din România, Valentin Doni a apărut la pupitrul orchestrelor din Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Ploieşti şi Sibiu iar în prezent deţine poziţia de dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Portret – Nicolas Bourdoncle

Născut în Aix-en-Provence, în 1998, Nicolas Bourdoncle a început să studieze pianul cu tatăl său, Michel Bourdoncle, la Conservatorul “Darius Milhaud” în Aix-en-Provence, iar mai târziu a urmat cursurile conservatorului “Pierre Barbizet” din Marsilia, unde a lucrat cu Erik Berchot.

A participat la cursuri şi clase de măiestrie susţinute de Bernard Flavigny, Daniel Wayenberg, Dominique Merlet, Roqué Carlos Alsina, Dang Thai Son, Frédéric Aguessy, Michel Bourdoncle, Jean-Marc Luisada Konstantin Lifshitz şi Vladimir Viardo.

A debutat pe scena concertistică alături de orchestra Filarmonicii din Odessa, în 2009, iar cariera sa se desfăşoară deopotrivă pe podiumul de concert şi în săli de recital.

În 2012, Nicolas a câştigat premiul III la Concursul Internaţional de Pian de la Hanoi (Vietnam).

În prezent urmează cursurile Conservatorului Naţional Superior de Muzică din Paris, la clasele profesorilor Roger Muraro şi Isabelle Dubuis.

No Comments

Comments for Concert de muzica preclasică la Filarmonica din Arad are now closed.