Bâlciul deșertăciunilor… (editorial)

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , , , ,

Published on iunie 14, 2015 with No Comments

 (…sau despre cum îmi vine să scot pistolul a doua oară atunci când aud de proiectul „Arad – capitală culturală”)

scris de: Cristian Țițca
 
Fără îndoială scandalul sfârșitului de săptămână al europeanului oraș de pe Mureș, cu pretenții de capitală culturală continentală, a aparținut războiului pornit de Cătălin Lazurcă împotriva lui Andrei Ando. Lazurcă, de la înălțimea funcției sale de președinte al Comisiei de cultură a Consiliului Local Municipal Arad s-a trezit dintr-o dată mult mai vigilent. A cetit omul un editorial scris de Andrei Ando (ziarist de prestigiu local, regional, național, continental, internațional, galactic etc.) și a luat foc. În treacăt fie zis, maestrul Ando, pe lângă faptul că se ocupă cu ziaristica locală, regională, națională, continentală, internațională și galactică, mai are un cusur : e președintele unui ONG care luptă taman pentru obținerea titlului de „capitală culturală europeană” a orașului care îi citește lui articolele sau îi urmărește emisiunile tv . ONG-ul respectiv nu beneficiază de serviciile lui Ando doar pentru că maestrul bea în loc de apă patriotism local. Sunt și câteva zeci de milioane de lei vechi (zic gurile rele, nu noi) bani pe care îi încasează lunar maestrul Ando de la acest ONG, răsplătit fiind astfel efortul fenomenal pe care îl depune secundă de secundă pentru urbea în care cu onoare îi suntem concetățeni.
  Lazurcă, pe de altă parte, nu a fost deranjat sau jignit nici de funcția lui Ando în proiectul lui Falcă de amețit lumea, nici de banii care se învârt pe acolo. Deloc! Omul nostru de cultură cere, nici mai mult, nici mai puțin, demisia maestrului Ando pentru că acesta ar fi opinat într-un editorial despre faptul că Ioan Rus ar fi avut dreptate atunci când a dat cu golanii și cu curvele în populație la oră de maximă audiență. Adicătelea: „bă maestre, bă, atâta minte nu ai și tu încât să opinezi precum îți batem noi apropul?”. Maestrul Ando, nu a stat mult la rumegat (adică nu a stat mult pe gânduri n.n.) și a dat cu replica în Lazurcă: „Am intrat în acest demers, Capitală Europeană a Culturii, să adunăm arădenii în jurul unui ambițios proiect de dezvoltare al orașului, să dăm un semnal de unitate, de maturitate, să dezvoltăm un spațiu urban plăcut, instituții mai atente la nevoile oamenilor, să promovăm cultura ca o șansă pe care Aradul o are pentru recuperarea decalajelor față de Europa. (…) Nu este un motiv de demisie faptul că omul politic Cătălin Lazurcă nu suportă diversitatea în gândire. Mai degrabă ar putea fi faptul că trăim într-un oraș în care președintele comisiei de Cultură al Consiliului Local Municipal are, la 25 de ani de la Revoluție, apucături de cenzor din perioada în care opinia era considerată un delict. Îl informez pe domnul Lazurcă de faptul că în calitate de jurnalist, de cadru universitar, de om implicat în viața cetății, pledez împotriva cenzurii și a abuzului de putere, fie că îi place domniei sale, fie că nu. Voi continua să mă exprim în calitate de jurnalist indiferent de frământările  sale personale. Este curios cum, după ce la inițiativa sa s-au cheltuit câteva zeci de mii de euro pentru o conferință despre libertate la Arad, dl. Cătălin Lazurcă tot nu este în clar cu faptul că libertatea nu înseamnă aroganță suverană și nici să îi cântăm toți în strună, nu carecumva să îi lezăm sensibilitatea ” 
  Ce aflăm noi din aceste mărunte spicuiri? Aflăm că Ando își dă demisia? Nu!  Aflăm în schimb că Ando, în calitatea sa de „jurnalist, de cadru universitar, de om implicat în viața cetății”   o dă cu „ba pe a mătii, că și tu ai furat” în Lazurcă!
  Nici Lazurcă, nici Ando nu pomenesc despre fondurile alocate acestui proiect. Jumătate de miliard de lei au ajuns în această cloacă, iar despre modul în care sunt folosiți acești bani plutesc multe semne de întrebare. Nici un proiect legat de devenirea Aradului capitală europeană nu este deschis, la transparență. Știm doar că mâna aia de oameni care se ocupă de acesta sunt plătiți mai mult decât decent. Se vede treaba că obținerea veniturilor din acest proiect pierdut din fașă nu este scoasă ca argument la război. Lăzurcă are treabă cu Ando pentru că acesta e de partea lui Ioan Rus și de aceea trebuie să își dea demisia din funcția de mare promotor al capitalei culturale (unde e logica aici, domnule Lazurcă?!) iar Ando îi răspunde că fără el se duce dracului înflorirea și devenirea Aradului (unde e raportul de activitate, maestre?!).
  După cum observați, logica și argumentația nu au nimic de a face cu acest război. De aceea îmi permit să îmi dau și eu cu presupusul:
 1. Din surse sigure se știe faptul că Falcă s-a săturat să tot fie admonestat în particular, legat de numirea lui Andrei Ando în capul acestui ONG, așa că de ceva vreme caută motiv să îl zboare de acolo.
 2. Din activitatea publică știm că în cadrul acestui proiect nimeni nu a făcut nimic, așa că nici măcar maestrul Ando nu poate fi dat afară pentru că, nu e așa?, cine nu muncește nu greșește! Așa că putem alege un alt motiv de scandal. Cum ar fi editorialul despre Ioan Rus.
 3. Oricum proiectul „Arad-Capitală culturală europeană” este tot mai des atacat de opinia publică din cauza inutilității sale, așa că Falcă vrea să scape onorabil de el provocând un scandal agreabil pentru domnia sa. O luptă între doi pechinezi poate deveni argumentul ideal al stopării acestei inițiative. Adică: „bă, io am vrut să vă fac capitală europeană, da cu ce-s de vină că vă mâncați între voi? Adio capitală, înapoi la vot că la anul avem alegeri!”.
 Partea bună e că, dacă renunțăm la acest proiect, nu pierdem două lucruri. În primul rând nu pierdem un om de cultură care cu numai câteva zeci de mii de euro poate aduce la Arad alți doi-trei oameni de cultură, dar mai înalți. În al doilea rând, Aradul câștigă nu doar un jurnalist local, regional, național, continental, internațional și galactic („cadru universitar implicat în viața cetății”) ci și o mulțime de bani băgați aiurea în proiecte conduse de oameni puși pe căpătuială.

No Comments

Comments for Bâlciul deșertăciunilor… (editorial) are now closed.