Armonie şi muzici de poveste închinate Crăciunului

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , ,

Published on decembrie 12, 2012 with No Comments

În această săptămână oaspetele italian Giuseppe Carannante ne propune o seară de poveste care nu este altceva decât un omagiu muzical adus Crăciunului, ţesut din muzici de poveste şi armonii magice.

Ca verdian împătimit, maestrul de orchestră începe cu Uvertura la Forţa destinului, pe care o continuă cu vestitul Dans al orelor din opera Gioconda de Amilcare Ponchielli şi cu o miniatură din propriul catalog, Zena’s Song, dedicată celor mai calde voci ale orchestrei – clarinetului, violoncelului şi ansamblului de coarde.

Iar dacă prima parte a serii de 13 Decembrie este în întregime desprinsă din repertoriul de scenă italian, ultima îi este rezervată lui Piotr Ilici Ceaikovski şi celui mai spectaculos titlu de artă coregrafică din toate timpurile, Spărgătorul de nuci. Reluată în această seară în versiunea comprimată a suitei de orchestră, minunata poveste  de Crăciun este prefaţată de un opus la fel de strălucitor, Marşul slav op.31, cel care i-a adus compozitorului consacrarea ca maestru al baghetei de-a lungul întregii sale cariere.

Giuseppe Carannante a obţinut diploma de clarinetist la Napoli, în 1984 şi s-a specializat la Accademia Chigiana din Siena, la clasa profesorului Giuseppe Garbarino. A urmat cursuri de muzică de cameră, la clasele profesorilor Marian Mika, Peter Csaba, Christian Ivaldi şi Piernarciso Masi.

S-a lăsat atras de domenii artistice mult mai complexe precum muzica corală şi dirijat coral, instrumentaţie pentru fanfară şi dirijat orchestră, pe care le-a aprofundat la Academia de muzică din Pescara cu maestrul Ugo Cattini. Acest ultim domeniu de specialitate rămâne şi cel preferat, continuarea studiilor fiind girată de maestrul Piero Bellugi. 

Giuseppe Carannante a dirijat numeroase orchestre de cameră, ansambluri de coarde şi de suflători şi s-a bucurat de statutul de invitat al unor ansambluri de peste hotare: orchestra Naţională a Radioteleviziunii dinMoldova, orchestra de Stat a Operei din Kharkov (Ucraina), orchestra de Stat Ivano Frankivsk (Ucraina), Praeludium Ensemble, Serenade Ensemble, La Camerata Romanica, orchestra Academiei din Tirana, orchestra de cameră din Zürich.

Dirijorul este fondatorul Orchestrei Lirico – Simfonice din Napoli, care susţine concerte pe tot teritoriul Italiei, al ansamblului Serenade şi al Parthenope simfonic Band.

Giuseppe Carannante este un apreciat orchestrator şi un muzician preocupat în mod constant de compoziţie, lucrările sale vizând genuri şi ansambluri diverse. Creaţiile sale sunt publicate de Editura Esarmonia.

 

No Comments

Comments for Armonie şi muzici de poveste închinate Crăciunului are now closed.