Aradul va fi gazda Conferinței Internaționale ”Resurse și politici culturale”

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , ,

Published on februarie 27, 2014 with No Comments

În zilele de 4 și 5 martie 2014 va avea loc la Arad Conferința Internațională ”Resurse și politici culturale”. Evenimentul este dedicat profesioniștilor vieții culturale locale și se bucură de prezența notabilă a unor oaspeți din țară, dar și din Ungaria, Olanda și Scoția, cu competențe dovedite în proiecte culturale internaționale.

Pe lista participanților  se află Robert  Palmer, Scoția, expert consultant în sectorul cultural; Corina Șuteu, Romania, expert și trainer în management cultural, politici culturale europene și cooperare culturală; Carlos Fernandes, Portugalia, Facultatea de Turism din cadrul Institutului Politehnic  din Viana do Castelo; Csaba Voros, Szeged Heritage Society; Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureșului; Egry Dora,Ungaria, director de dezvoltare  al Societății de dezvoltare a orașului Pecs; Michael Engel, reprezentantul Fundației Heritas Sibiu; Peter  Ros, manager de proiect AtFort (Atelier Cetăți europene); Martin Vastenhout, Olanda, director Fundația Schovenhorst.

Alături de invitați  se vor afla autorități locale : primarul Aradului, Gheorghe Falcă, viceprimarul Levente Bognar, Iosif Matula, europarlamentar,  membru în Comisia pentru  cultură și educație  a Parlamentului European, dar si directorii  instituțiilor de cultură din municipiul Arad, ai unor instituții  publice din subordinea autorităților locale,  reprezentanți ai instituțiilor  de învățămant superior, specialiști în domeniul patrimoniului construit și turismului cultural,  arhitecți,  scriitori, artiști  plastici, reprezentanți ai cultelor și  ai minorităților etnice.

„Conferința pe care o propunem răspunde necesității de îmbunătățire a strategiei  resurselor și politicilor culturale și reprezintă un start în competiția în care ne-am înscris pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Iată că noi, arădenii, începem să punem în practică o strategie care ne va ajuta să facem toate demersurile pentru a parcurge etapele prin care Aradul poate deveni capitală culturală. Organizarea acestei conferințe vine la doar cateva zile după ce am anunțat înființarea asociației culturale care va sprijini demersurile facute de municipalitate în acest sens, asociație care va deveni în curand funcțională. De aceea, activitățile din cadrul conferinței urmăresc  cooperarea  tuturor coordonatorilor locali, care sunt și membri fondatori ai asociației, dar  și dobandirea de cunoștințe de  la cei care  au deja experiență și reprezintă  orașe care au fost  capitale culturale”, a declarat viceprimarul Levente Bognar.

Sesiunile celor două zile ale conferinței  vor fi găzduite de sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad. În prima zi  lucrările  sunt structurate  pe teme care vizează procedeul de Mapare a Resurselor Culturale, politicile  culturale, prezentarea Parcului Natural Lunca Mureșului și a brațului Mureșului la Szeged. Ultima zi a conferinței este dedicată prezentării metodologiei privind candidatura Aradului la titlul Capitală Culturală Europeană, iar reprezentantul Fundației Heritas din Sibiu, primul oraș din Romania care a fost Capitală Europeană a Culturii, va vorbi despre aportul societății civile pentru dezvoltarea  culturală locală, la fel ca și reprezentantul unui alt oraș, Pecs, din Ungaria care a reușit această performanță în anul 2010. Programul din ambele zile ale  Conferinței  Internaționale ”Resurse și politici culturale ” cuprinde ateliere de lucru pe tema analizei SWOT a județului Arad și pe teme de turism cultural, precum și despre valorificarea patrimoniului construit, a industriilor creative și a modalităților de expresie a artiștilor contemporani. Participanții  la  conferința internațională  sunt invitați în 4 martie 2014, de la ora 19,  la un concert extraordinar susținut de Filarmonica Arad în sala Palatului Cutural.

Conferința Internațională ”Resurse și politici culturale”  este organizată de Primăria Municipiului Arad în parteneriat cu europarlamentarul Iosif Matula și susține candidatura Aradului la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

 

 

No Comments

Comments for Aradul va fi gazda Conferinței Internaționale ”Resurse și politici culturale” are now closed.