Aradul se pregăteşte pentru Festivalul Internaţional de Film Documentar

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on iunie 27, 2013 with No Comments

În perioada 1-2 iulie în Arad va fi gazda unei conferinţe internaţionale de film documentar ARADOCS – OPEN INDUSTRY SESSION, când va avea loc prima încercare de constituire a unei comunităţi de analiză, reflecţie şi acţiune, preocupată de misiunea şi rolul postului public  de televiziune, accesul organizaţiilor neguvernamentale la media privată şi de stat.

Fără o implicare a societăţii româneşti, este posibil ca în viitorul apropiat, interesul public să nu mai poată fi deservit de către programe TV calitative, credibile şi eficiente, un risc major pentru o societate unde sistemul de valori individuale, gradul de informare şi implicarea civică sunt printre cele mai modeste din Uniunea Europeană.

Exponenţi ai societăţii civile, alături de reprezentanţi ai Societăţii Române de Televiziune, experţi în domeniul producţiei TV, filmului documentar,televiziunii, New Media şi politicieni vor discuta un set dev propuneri şi reguli de conduită, care să reglementeze relaţia dintre societatea civilă şi postul public de televiziune. Primarul oraşului Arad Gheorghe Falcă, alături de directorul Teartrului „Ioan Slavici” din Arad, Bogdan Costea şi producătorul Florin Iepan au făcut un preambul la evenimentul ce se va desfăşura în perioada amintită mai sus.

„Anul viitor, în pregătirea noastră pentru Capitală Europeană, dorim să organizăm o competiţie a filmului documentar, o competiţie internaţională. Încă de anul acesta pregătim un film documentar despre echipa de fotbal UTA, iar anul viitor vom declanşa o procedură pentru a pregăti un film documentar despre baronul Francisc Neuman şi familia acestuia astfel încât în următorii ani printr-un contract ferm să avem acest festival internaţional de film documentar pentru cinci ani sau chiar zece şi Aradul întotdeauna să-şi prezinte evenimentele şi oamenii importanţi din comunitatea noastră” – a declarat primarul Gheorghe Falcă

Directorul teatrului „Ioan Slavici” din Arad, Bogdan Costea s-a arătat încântat de această conferinţă şi speră ca în viitorul apropiat mai precis de anul viitor Aradul să aibă un festival internaţional de film documentar.

„Iată ne bucurăm că Aradul poate să găzduiască o astfel de conferinţă care la anul sperăm că se va transforma într-un festival de film documentar şi cred că este un bun demers în creearea unei componente culturale noi, în afară de celelalte oferte care există în acest moment, iar în timp acest festival de film documentar să se transforme întrunul de film artistic” a spus Bogdan Costea

În acest timp, acest grup de iniţiativă îşi propune să descopere disponibilitatea posturilor private de televiziune de a colabora cu producătorii independenţi şi organizaţiile nonguvernamentale.

„Luni seara începând cu orele 20.00 la hotelul”Continental” va fi o proiecţie urmată de o dezbatere cu şi despre documentarul „5 Broken Cameras” o producţie Israel 2012, este unul dintre cele mai bune documentare realizate în ultimii ani pe plan internaţional, a câştigat marele premiu la Sundance şi a fost nominalizat la Oscar anul acesta. La această dezbatere va fi prezent unul dintre regizorii filmului Guy David şi producătorul Christine Camdessus din Franţa” – a complectat producătorul de film Florin Iepan

La Arad vor fi prezenţi Claudiu Săftoiu – preşedinte director general TVR, Irina Radu – director TVR 1,Paul Pauwels – director European Documentary Network (EDN), Kostas Spyropoulos – manager general al televiziunii publice din Grecia, sau Claire Aguilar de la ITVS (SUA), dar şi producători renumiţi cum ar fi;  Ada Solomon (producător Poziția Copilului),Tudor Giurgiu (Legături Bolnăvicioase) sau Guy Davidi (co-regizor 5 Broken Cameras).

Toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi în zilele de 1 şi 2 Iulie la Hotel „Continental” pentrua viziona pelicula documentară şi a lua parte la discuţiile din cadrul sesiunii ARADOCS. Intrarea este liberă.

No Comments

Comments for Aradul se pregăteşte pentru Festivalul Internaţional de Film Documentar are now closed.