Arădenii invitați la fARAD

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , ,

Published on decembrie 17, 2014 with No Comments

Ce?      

Un festival original în peisajul naţional, a cărui identitate se inspiră din poziţia de frontieră a Aradului, fARAD va explora diverse forme cinematografice de reprezentare a realităţii şi modalităţi de a transcende limitele şi graniţele formale sau naţionale. fARAD prezintă filme documentare, hibride şi experimentale – FILME CONECTATE LA REALITATE.

Cum?

Tema acestei prime ediţii a festivalului, care coincide cu evenimentele dedicate aniversării a 25 de ani de la căderea Comunismului este, inevitabil, Revoluţia – o temă pe care filmele de anul acesta o explorează local şi internaţional, la nivel personal şi ca mişcare de masă, în perspectiva istorică şi în prezentul imediat.

Selecţia de filme propusă pentru cele două zile de festival cuprinde tipuri ca Stremţ ’89, Timişoara: Decembrie 1989, Maidan, Bucureşti, unde eşti?, Tzvetanka, Al doilea joc, Concerning violence(Despre violenţă) şi Videogramele unei revoluţii. Programul combină recuperări de arhivă cu filme recente de la Cannes, Berlin, sau Sundance, și oferă un loc special producțiilor românești și din Arad.

Proiecţia scurt-metrajului Stremţ’89, și a lung-metrajelor Bucureşti, unde esti? si Tzvetanka vor avea loc în prezenţa regizorilor Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea, respectiv Vlad Petri și Youlian Tabakov, care vor intra în dialog cu publicul prezent.

Un eveniment special îl constituie proiecţia unei selecții de 11 filme din arhiva grupului arădean kinema ikon, cel mai vechi colectiv de film experimental din România.

Programul complet poate fi găsit în broșura festivalului și pe fARAD.ro

Unde, când?

În perioada 20-21 Decembrie, fARAD-ul va redeschide și porțile proaspăt renovatului Cinema  Arta, unul dintre cele mai vechi cinematografe de artă din oraș, construit în 1924. Cu o capacitate totală de 280 locuri, acesta este printre primele cinematografe de artă din România care au fost renovate în totalitate după transferul de la RADEF la autoritățile locale. Toate proiecțiile vor avea loc la Cinema Arta (Str. Alecsandri, nr. 2). Intrarea este liberă.

Deschiderea oficială a festivalului și a cinematografului, în prezența Domnului Primar Gheorghe Falcă, va avea loc sâmbătă, 20 Decembrie, la ora 15.00.

Un eveniment conex va avea loc la Librăria Scienta (Str. Alecsandri 1), unde fARAD-ul are programată o întâlnire cu tinerii documentariști din Arad, duminică, 21 Decembrie, la ora 11.00, pentru a discuta dezvoltarea și viitorul festivalului.

Cine?

Produs de Romanian Film Initiative | FilmETC, sub patronajul Primăriei Aradului, fARAD a apărut în contextul noii strategii culturale a orașului: este primul eveniment cultural marcant organizat prin nou înființatul Centru Municipal de Cultură în colaborare cu Asociația Arad Capitală Europeană a Culturii 2021.

Asociaţia FilmETC este o organizaţie non-profit dedicată sprijinirii dezvoltării şi profesionalizării sectorului cultural şi a interacţiunilor între diverşi actori ai sistemului cultural, continuând misiunea şi activitatea Asociaţiei Ecumest, care a activat în ţarile Europei de est între 1998-2008. O secţiune specială a activitaţii Film ETC. este dedicată industriilor creative şi filmului, printre proiectele asociaţiei numărându-se festivalul anual de film românesc din New York Making Waves: New Romanian Cinema. Astfel, Romanian Film Initiative a luat fiinţă în anul 2012 pentru a ocroti existenţa şi spiritul acestui festival, prezentat împreună cu Lincoln Center Film Society. Romanian Film Initiative urmăreşte să creeze şi să contribuie la alte proiecte ce vizează promovarea artei cinematografice româneşti. În acest spirit, festivalul de film documentar fARAD 2014 este un prim pas către un nou proiect inovativ derulat în contextul naţional contemporan.

Directorul artistic al festivalului, la propunerea Corinei Șuteu de la Romanian Film Initiative | FilmETC este Mona Nicoară. Mona Nicoară a studiat la Universitatea București și la Universitatea Columbia din New York, iar în 1997 a început să lucreze în film ca producător asociat al filmului Children Underground, distins cu Premiul Special al Juriului la Sundance și nominalizat la Oscar în 2002. Mona Nicoară a regizat și produs multipremiatul documentar Our School (Școala Noastră), care a avut premiera la Tribeca în 2011 și a fost prezentat în peste 60 de festivaluri din întreaga lume. Mona Nicoară este membru al boardului de onoare al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, contribuie la programarea festivalului One World Romania și a făcut parte din jurii internaționale la Astra Sibiu, TIFF, International Documentary Association Awards și Movies that Matter.

fARAD beneficiază de suportul logistic al Asociaţiei Arad Capitală Europeană a Culturii 2021, 111Film şi de parteneriate specializate cu actori culturali locali precum kinema ikon, Librăria Scienta şi Boeme Cafe.

Boardul festivalului: Corina Şuteu, Mihai Chirilov, Oana Radu

Direcţia executivă: Eduard Haris, Eugen Matei Lumezianu

Comunicare: Anamaria Giurgiu

Dezvoltare web: Elvira Lupşa

Proiectul fARAD 2014 s-a dezvoltat în parteneriat cu actori culturali locali:

Identitate vizuală: kinema ikon | Calin Man

Locaţii alternative: Boeme Cafe, Librăria Scienta

Suport logistic: Asociaţia Arad Capitală Europeană a Culturii 2021

Making of: Ono Pictures

Website: farad.ro

Email: info@farad.ro

Despre organizatori

Asociaţia FilmETC este o organizaţie non-profit dedicată sprijinirii dezvoltării şi profesionalizării sectorului cultural şi a interacţiunilor între diverşi actori ai sistemului cultural, continuând misiunea şi activitatea Asociaţiei Ecumest, care a activat în ţarile Europei de est între 1998-2008. O secţiune specială a activitaţii Film ETC. este dedicată industriilor creative şi filmului, printre proiectele asociaţiei numărându-se Festivalul anual de film românesc din New York – MAKING WAVES: New Romanian Cinema. Romanian Film Initiative (RFI) a luat fiinţă în anul 2012 pentru a ocroti existenţa şi spiritul acestui festival, prezentat împreună cu Lincoln Center Film Society.

Concomitent cu dezvoltarea MAKING WAVES, RFI urmăreşte să creeze şi să contribuie la alte proiecte ce vizează promovarea artei cinematografice româneşti. În acest spirit, Festivalul de film documentar fARAD 2014, este un prim pas către un nou proiect inovaor derulat în contextul naţional contemporan.

Născută în Ineu, lângă Arad, Mona Nicoară este regizor de film documentar, producător, activist pentru drepturile omului și scriitor. A studiat la Universitatea București și la Universitatea Columbia din New York, iar în 1997 a început să lucreze în film ca producător asociat al filmului Children Underground, distins cu Premiul Special al Juriului la Sundance Film Festival în 2001 și nominalizat la Oscar în 2002. Începând cu 2005, Mona Nicoară a regizat și produs multi-premiatul documentarOur School (Școala Noastră), care a avut premiera la Tribeca Film Festival în 2011, a primit premiul juriului pentru cel mai bun lung metraj american la AFI | Silverdocs, a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun lung metraj din Europa de Est și la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc — și a fost în mai bine de 60 de festivaluri din întreaga lume. Mona Nicoară este membru al boardului de onoare al festivalului MAKING WAVES: New Romanian Cinema, organizat de Romanian Film Initiative | FilmETC la Lincoln Center în New York, contribuie la programarea festivalului One World Romania din București, și a făcut parte din numeroase jurii internationale, inclusiv la Astra Sibiu, International Documentary Association Awards, Movies that Matter și TIFF – Festivalul International de Film Transilvania în Cluj.

Centrul Municipal de Cultură Arad este un serviciu public de interes local, organizat sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad. Finanţarea serviciului se asigură din bugetul local şi din alte surse atrase conform legii. Structura sa organizatorică este formată din 3 posturi de conducere si 27 de posturi de execuţie, cele din urmă fiind grupate in 7 compartimente specializate. Personalul este alcătuit din funcţionari publici şi personal contractual, provenit din reorganizarea aparatului de specialitate al Primăriei Municipiului Arad şi al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

Misiunea asumată de Centrul Municipal de Cultură Arad este aceea de promovare a valorilor culturale şi spirituale autohtone, de implementare a acestora în circuitul de valori europene şi internaţionale prin intermediul acţiunilor, proiectelor şi progamelor desfăşurate, şi are în vedere trei categorii de obiective: cultural-artistice, educativ-formative, de reprezentare şi imagine.

Sistemul valoric de referinţă se va baza pe nivelul înalt al actului artistic şi îşi va corela activităţile cu cerinţele publicului arădean, constituindu-se într-un factor decisiv de dezvoltare a calităţii vieţii în Arad. Interesul publicului arădean de a fi la curent cu ceea ce e nou şi valoros în domeniul cultural naţional şi internaţional va fi o prioritate pentru Centrul Municipal de Cultură Arad. În acest sens, activitatea desfăşurată va urmări satisfacerea nevoilor culturale, spirituale, sportive şi recreative prin realizarea de activităţi, proiecte şi programe cultural-artistice, în conformitate cu obiectivele instituţiei şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.

În virtutea rolului de purtător de imagine al identităţii culturale locale caracterizată prin multiculturalitate, Centrul Municipal de Cultură Arad participă, în cadrul proiectelor culturale derulate la nivel local, regional, national si international, în calitate de initiator sau partener. Astfel, un aspect implicit, dar deosebit de important, care va fi urmărit în activitatea Centrului, este cel al colaborării şi schimbului cultural cu alte instituţii.

Cinematograful ”Arta” Arad

• Clădirea a fost ridicată în 1924. Este dotată cu două săli de proiecție și o grădină de vară. Cinematograful dispune de o capacitate de 310 locuri, iar grădina de vară de 445.

• Emil Anghel a fost arhitectul care a restaurat clădirea, modificându-i aspectul frontal. Partea de lemn din față era inițial în curte, pe fațada dinspre grădina de vară.

• Cinematograful  s-a numit la înaugurare Cinema Central, iar odată cu instalarea regimului comunist, titulatura i-a fost schimbată în Cinematograful “Tineretului”.

• Ultima reprezentaţie  a fost filmul “Takers – Fură şi fugi” (cu Paul Walker, Matt Dillon, Hayden Christensen, în regia lui John Luessenhop).

• Demn de menționat este și faptul că în județul Arad, în anul 1970 existau 160 de unități cinematografice (20 pe 35mm și 140 pe 16mm); în anul 1983 existau 153 de unități cinematografice (18 pe 35mm, 131 pe 16mm și 4 caravane).

• Actuala titulatură “Arta” indică preocuparea mediului cultural local pentru difuzarea numeroaselor filme artistice începând cu anii ’90.

Lucrările de reparații au demarat în septembrie şi s-au încheiat în decembrie 2014. Valoarea lucrărilor se ridică la 197.000 lei.

[nggallery id=257]

 

 

No Comments

Comments for Arădenii invitați la fARAD are now closed.