Agenţii guvernamentali ascultă telefoanele

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , ,

Published on iunie 06, 2014 with No Comments

Vodafone, una din cele mai mari grupuri de telefonie mobilă din lume, a dezvăluit existenţa unor conexiuni secrete care permit agenţiilor guvernamentale să asculte toate conversaţiile din reţele sale, precizând că sunt folosite masiv în multe din cele 29 de ţări din Europa în care operează, a notat The Guardian.

Compania a rupt tăcerea cu privire la programele de supraveghere guvernamentale cu scopul de a lupta împotriva folosirii serviciilor de comunicaţii pentru a spiona cetăţenii.

Vineri, Vodafone publică primul Raport de Dezvăluire a Implementării Legii. Având 40.000 de cuvinte, este cea mai completă analiză a modului în care guvernulele monitorizează conversaţiile şi datele private ale oamenilor.

Compania spune că agenţiile de spionaj sunt conectate direct la reţelele sale şi alte altor grupuri de telecomunicaţii, ceea ce le permite să asculte sau să înregistreze conversaţiile, iar, în anumite condiţii, să depisteze locaţia clienţilor. Activiştii pentru dreptul la intimitate spuneau că dezvăluirile sunt ”un scenariu de coşmar” care confirmă cele mai mari îngrijorări cu privire la masivitatea operaţiunilor de supraveghere.

În Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, România, Africa de Sud şi Turcia, este ilegal să dezvălui orice informaţie cu privire la ascultarea sau interceptarea telefoanelor sau a mesajelor, inclusiv dacă astfel de capabilităţi există.

”Ca guvernele să acceseze apelurile telefonice prin simpla apăsare a unui buton este terifiant şi nemaivăzut”, a declarat Shami Chakrabarti, director la Liberty.

În şase ţări în care operează Vodafone, legea obligă operatorii de telecomunicaţii să instaleze echipamente pentru acces direct la canale, sau să permită guvernelor să se conecteze. Compania, care deţine reţele de telefonie mobilă şi fixă şi internet, inclusiv fosta Cable & Wireles, nu a numit ţările implicate deoarece anumite regimuri ar putea răspunde prin arestarea angajaţilor săi.

Sistemele de acces direct nu necesită mandate, iar companiile primesc informaţii cu privire la numărul clienţilor vizaţi. Supravegherea în masă poate avea loc pe orice reţea de telecomunicaţii, fără ca agenţiile să-şi justifice intruziunile asupra companiilor implicate.

Sursele din industrie spun că, în unele cazuri, accesul direct prin fir, sau canal, este reprezentat printr-un echipament aflat într-o cameră închisă din centrul de centralizare a datelor din reţea sau într-unul din centrele de comandă locale.

Operatorii din camerele de ascultare pot fi angajaţi de firmele de telecomunicaţii, însă au o permisiune din partea statului şi nu pot să discute în mod oficial despre niciun aspect al muncii lor cu restul companiei. Vodafone spune că toţi angajaţii trebuie să respecte codul de conduită dar din cauza restricţiilor nu-i poate verifica întodeauna.

Agenţiile guvernamentale pot să intercepteze şi informaţiile aflate în drum spre o bază de date, selectând conversaţiile înainte să le permită să ajungă la operator.

Vodafone cere ca toate canalele de acces direct să fie deconectate, iar legile care le permit să existe să fie anulate. Compania cere guvernelor să ”descurajeze agenţiile şi autorităţile de la căutarea accesului direct la infrastructura de comunicaţii a unui operator fără un mandat legal”.

Toate statele ar trebui să publice date anuale cu privire la numerele de mandate emise, sugerează compania. Acestea sunt de două tipuri – acelea pentru conţinutul apelurilor şi mesajelor, şi cele pentru meta-date, care includ locaţia unui aparat, timpul şi data comunicaţiilor, cât şi persoanele apelate.

No Comments

Comments for Agenţii guvernamentali ascultă telefoanele are now closed.