Adrian Țolea: „Ponta pregătește o lovitură învățământului”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on mai 12, 2015 with No Comments

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că premierul Victor Ponta se pregătește să dea o nouă lovitură, de data aceasta cei vizați fiind cadrele didactice și personalul didactic auxiliar navetist din toată țara.

          „Așa cum ne-a obișnuit, Victor Ponta dă lovitură după lovitură românilor. Astfel, Guvernul pregătește o nouă o Hotărâre de Guvern prin care vor fi afectați peste 65.000 de profesori din toată țara, aceștia riscând să fie puși în imposibilitatea de a-și ține orele. Totodată, peste 500.000 de elevi pot rămâne fără cadre didactice la catedră. Mai exact, Ministerul Educației pregătește o surpriză majoră cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar navetist din școlile din toată țara, intenționând să pună decontarea abonamentelor lunare în cârca autorităților locale. În primul rând, acest lucru înseamnă întârzieri garantate la plata decontărilor. În al doilea rând, vorbim despre un act de discriminare la adresa cadrelor didactice care lucrează în comunitățile sărace, acolo unde primăriile sărace cu siguranță nu vor putea include astfel de cheltuieli în bugetele locale. Prin această Hotărâre de Guvern se urmărește pasarea problemei banilor de la nivel național la nivel local. Haosul colectării veniturilor la bugetul statului se resimte zilnic și, după 42 de noi taxe și impozite, a venit timpul taxei pe învățătură! Guvernul plafonează și abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, la un tren de clasa a II-a. Prin urmare, în 90% din cazuri, așa cum s-a întâmplat și cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetiști, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mică parte din abonament, acolo unde nu există tren. Adică, profesorii vor plăti 300 de lei abonamentul lunar, iar autoritățile locale vor deconta doar 50 de lei. Este evident că este o plafonare mascată. Gândiți-vă că în multe zone rurale sau în zonele de munte, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu există tren”, a declarat prim-vicepreședintele PNL Arad.

Totodată, Adrian Țolea este de părere că, prin acest HG, Guvernul Ponta încalcă dreptul constituțional la învățătură.

„Prin această Hotărâre de Guvern, Executivul condus de Victor Ponta încalcă dreptul constituțional la învățătură. Prin intenția de a plafona costul abonamentelor și prin transferarea responsabilității sale către autoritățiile locale, elevii vor rămâne fără profesori la catedră. În trecut, Guvernele au mai transferat și alte cheltuieli în responsabilitatea autorităților locale, cheltuieli pentru reparații și construcții de școli/grădinițe sau finanțarea cabinetelor medicale, iar rezultatele sunt vizibile – zero finanțare în comunitățile sărace”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, care a mai adăugat că, înaintea alegerilor prezidențiale, Victor Ponta a promis marea cu sarea profesorilor, dar că acum îi tratează cu dispreț și îi forțează să-și dea demisia dacă nu-și permit să plătească contravaloarea abonamentului de navetă la școală. „Este revoltător și rușinos!”, a încheiat Țolea.

No Comments

Comments for Adrian Țolea: „Ponta pregătește o lovitură învățământului” are now closed.