Administrarea și distribuirea medicamentului Iodură de potasiu

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: ,

Published on iunie 27, 2022 with No Comments

Medicamentul Iodură de potasiu 65 mg comprimate este utilizat în scopul blocării eficace a absorbției radioactive, fiind necesară administrarea lui cât mai curând posibil după expunerea la radiații. Ministerul Sănătății va distribui populației medicamentul, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare. Este important de menționat că acest medicament se va administra numai la indicațiile autorităților și doar in caz de eveniment sau incident nuclear.

Durata tratamentului este limitată la o doza unică care va oferi protecție pentru o expunere de până la 24 ore. Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghițit, iar pentru copiii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită și amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuții, sugarii și copiii trebuie tratați primii.

Beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Populația țintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Pentru cei peste această vârstă, riscul de cancer tiroidian este foarte mic, în timp ce incidența afectării tiroidiene este mai mare, astfel riscul de complicații tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă.

Farmaciile vor elibera medicamentul în mod gratuit, exclusiv in baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original și vor oferi de asemenea informații privind modul de administrare. La ridicarea din farmacie, pacientul semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate. Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie si completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere in fața medicului.

Lista farmaciilor comunitare care vor distribui gratuit medicamentul Iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație în județul Arad este următoarea:

 

Județ punct de lucru Localitatea punct de lucru Denumire punct de lucru Adresa punct de lucru
AR ARAD MEDICA FARM SRL Cartier Micălaca, nr.2, bl.338, ap. 22, parter
AR ARAD Dr Max Calea Aurel Vlaicu, bl. Z 2, sc. A, ap. 25
AR ARAD Dr Max Calea Aurel Vlaicu, nr. 10-12 (Atrium Mall)
AR ARAD Dr Max Calea Radnei, nr. 130, Complex Comercial
AR ARAD Dr Max Bulevardul Revoluției, nr. 52-54, sc. B, ap. 19A, parter
AR Ineu Dr Max Calea Republicii, nr. 52
AR Ineu Dr Max Ineu 315300
AR ARAD Sensiblu Bulevardul Revoluției, nr. 52
AR ARAD Dr Max Calea Radnei 298, Arad
AR ARAD Dr Max Strada Banu Mărăcine 6A
AR ARAD Help Net 24 Strada Augustin Doinaș, nr. 2, bl. M7, ap. 17/1
AR ARAD Help Net 68 Calea Aurel Vlaicu, nr. 139-151, Centrul Comercial Kaufland Arad-Sega
AR ARAD Help Net 341 Strada Voinicilor, bl. 245, sc. B, parter, ap. 25

 

 

 

 

No Comments

Comments for Administrarea și distribuirea medicamentului Iodură de potasiu are now closed.