A treia rectificare bugetară din 2014 este un semnal prost pentru bugetul anului 2015

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , ,

Published on decembrie 08, 2014 with No Comments

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, a explicat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că cea de-a treia rectificare bugetară operată de Guvernul Ponta în acest an reflectă o proastă guvernare și că este, totodată, un semnal prost pentru bugetul anului viitor.

„A treia rectificare bugetară operată de Guvernul Ponta în 2014 reflectă greșelile de guvernanță economică, lipsa de viziune și menține o serie de măsuri care vor afecta bugetul și economia în 2015. Legea finanțelor publice nr. 500/2002 stipulează foarte clar interdicția de a promova rectificări bugetare după data de 30 noiembrie. De asemenea, Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010 prevede interdicția de a aproba mai mult de două rectificări bugetare într-un an. Vedem că Guvernul Ponta nu se încurcă cu asemenea interdicții și a promovat o OUG prin care face derogări temporare exact de la cele două interdicții formulate de cele două legi. Victor Ponta dovedește din nou că nu a înțeles nimic din votul-sancțiune pe care i l-au dat românii la alegerile prezidențiale din 2014. Una din cauzele acestui vot a fost comportamentul abuziv și discreționar al guvernului pe care îl conduce și al PSD, care s-a manifestat prin suspendarea legii care interzice migrația primarilor. Acum, Victor Ponta repetă același comportament, suspendând aplicarea unor prevederi importante – de această dată în ce privește cadrul fiscal-bugetar”, a explicat Adrian Țolea.

Prim-vicepreședintele PNL Arad a mai declarat că în cea de-a treia rectificare bugetară din 2014 este reflectată și scăderea dramatică a investițiilor, care este, totodată, și cauza așa-zisului excedent bugetar.

„Așa-zisul excedent bugetar cu care se laudă Guvernul Ponta este obținut pe seama tăierii investițiilor și nu pe seama unei creșteri reale a veniturilor bugetare, aspect sesizat de Consiliul Fiscal. De altfel, punctul de vedere al Consiliului Fiscal față de cea de-a treia rectificare bugetară este un adevărat rechizitoriu la adresa politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului Ponta. Investițiile publice pe primele zece luni ale acestui an reprezintă doar 53% din prevederile bugetare, adică sunt mai mici cu 2,7 miliarde de lei față de primele zece luni ale anului 2013. În același timp, ritmul încasărilor bugetare pe aceeași perioadă este de 6,5%, față de 8,5% cât era prevăzut în buget. Acciza calculată la cursul de 4,74 lei/euro, taxa pe construcții speciale și acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litrul de carburant nu au avut alt efect decât perturbarea mediului de afaceri. Putem pune foarte ușor cuvântul DEZASTRU în dreptul încasărilor din TVA, a încasărilor pe veniturile din salarii și a nivelului absorbției de fonduri europene – nici măcar jumătate din sumele programate (6,8 miliarde față de 14 miliarde – 48% din program). Este o rectificare care taie bani de la muncă și dezvoltare. Astfel, măsurile urgente care se impun în 2015 sunt legate de marile proiecte de infrastructură, autostrăzile în primul rând, deblocarea fondurilor europene și a cofinanțărilor pentru acestea”, a mai declarat Adrian Țolea.

Țolea nu a uitat să puncteze că și în ceea ce privește investițiile guvernamentale de la Arad situația este la fel de proastă.

„Situația investițiilor guvernamentale în județul nostru este la fel de proastă. Arădenii rămân cu promisiunile și cu lăudatul din campanie a celor din PSD. S-au lăudat că măcar unul dintre pasajele de pe Centura Municipiului Arad va fi gata până la sfârșitul acestui an, mai exact cel de la CET, dar vedem că arădenii rămân doar cu promisiunile. La pasaje nu se lucrează, iar de blamat nu sunt firmele, ci Guvernul, pentru că nu le-a mai plătit. Când Victor Ponta a venit la Arad au fost duși muncitorii să lucreze, ca pe vreamea lui Ceaușescu, să vadă premierul că se lucrează. Au fost unii lideri ai PSD Arad care s-au lăudat că și tronsonul de autostradă Pecica-Nădlac va fi gata anul acesta, dar nu va fi. Sperăm că va fi gata măcar în primele luni ale anului viitor”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad.

No Comments

Comments for A treia rectificare bugetară din 2014 este un semnal prost pentru bugetul anului 2015 are now closed.