A apărut, post mortem, cartea părintelui Pavel Vesa “Clerici ortodocşi arădeni şi hunedoreni deţinuţi politici (1945-1989)”

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , , ,

Published on decembrie 30, 2014 with No Comments

scris de: prof. Ioan Tuleu

În urmă cu mai bine de un an, la 26 decembrie 2013, a trecut la cele veşnice cel mai important istoric arădean, preot dr. Pavel Vesa. Înainte cu vreo 2-3 săptămâni a scos de la tipar volumul intitulat “Eparhia Aradului în timpul episcopului Sinesie Jivanovici (1751-1768)”, dedicat unuia dintre cei mai mari episcopi ortodocşi din  vestul extrem românesc. Lansarea spre cititori a cărţii s-a făcut în absenţa autorului, spunându-se atunci de către prof. univ dr. Corneliu Pădurean că este vorba despre ultima carte a celui care a fost un excepţional istoric ecleziastic, cu 20 volume apărute, acoperind trei secole de istorie a eparhiei Aradului. Iată însă că preotul dr. Pavel Vesa ne-a mai dăruit, post mortem, o altă carte – “Clerici ortodocşi arădeni şi hunedoreni deţinuţi politici (1945-1989)” – apărută în toamna lui 2014 la Editura Episcopiei Devei şi Hunedoarei, fiind, aşa cum s-a menţionat la parastasul de un an, cea de-a 21 carte.

Într-un documentat prim capitol autorul prezintă situaţia religiei, în special a cultului ortodox român în perioada comunistă, legile restrictive adoptate, arestările şi suferinţele din închisori pe motive de cele mai ulte ori inventate dar soldate cu grele condamnări. Referiri mai aprofundate sunt făcute într-un al doilea capitol la episcopii Aradului Andrei Magieru (1936-1960) şi Visarion Aştileanu (1973-1984), amândoi opozanţi ai regimului comunist care i-a şi tratat ca atare.

Sunt prezentaţi apoi, în ordine alfabetică, sub formă de dicţionar,  preoţii de mir arestaţi şi condamnaţi la ani grei de temniţă pentru vini precum: participarea la organizaţii teroriste, răspândirea de manifeste cu caracter legionar, uneltire contra ordinii sociale, omisiune de denunţ etc. Celor prezentaţi li se acordă spaţii mai ample sau mai mici în funcţie de personalitatea lor, de gravitatea acuzaţiilor şi de calitatea şi cantitatea informaţiilor şi documentelor găsite de autor. Astfel preoţi precum Ageu Ioan (1917-2010); Bodea Iuliu Cornel (1884-1957); Felea Ilarion Virgil (1903-1961, mort la închisoarea de la Aiud; Ioja Sinesie (1916-1958), mort la penitenciarul Văcăreşti; Tudor Demian (1912-2001) primesc mai multe pagini, cu informaţii detaliate privind activitate pastorală şi mai ales cu date privind acuzaţiile şi viaţa din închisorile prin care au trecut, în timp ce alţii sunt abia menţionaţi în lipsa informaţiilor necesare.  În continuare sunt prezentaţi călugării şi călugăriţele între care remarcăm pe Codău Ecaterina Patricia, din Şicula, prima stareţă de la mănăstirea din Gai iar într-un alt capitol studenţii teologi, toţi suferind rigorile închisorilor.

Deosebit de relevante sunt anexele de la sfârşitul cărţii care cuprind sentinţe ale tribunelelor, scrisori, dări de seamă, alte documente prin intermediul cărora luăm cunoştinţă de perversitatea acuzaţiilor, asprimea deosebită a anchetelor, viaţa grea din închisori şi felul în care s-au jertfit pentru credinţă unii dintre cei condamnaţi.

Această ultimă carte a părintelui Pavel Vesa, scrisă în stilul inconfundabil, sobru, cu multă acribie, împlineşte opera lui de o valoare  incomensurabilă şi accentuează regretele noastre pentru dispariţia dintre cercetătorii arădeni a celui mai prolific şi mai dedicat istoriei bisericii ortodoxe din rândul căreia a provenit.

 

No Comments

Comments for A apărut, post mortem, cartea părintelui Pavel Vesa “Clerici ortodocşi arădeni şi hunedoreni deţinuţi politici (1945-1989)” are now closed.