Zilele Șiriei 2022 – un eveniment al autenticității și indentității locale susținute prin proiectul POCU/827/5/2/138834 “Creșterea calității vieții prin implementarea unor măsuri integrate, în comuna Șiria”(A)

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , ,

Published on iunie 27, 2022 with No Comments

 

Eveniment de referință în calendarul acțiunilor culturale și sociale ale Județului Arad, Zilele Șiriei” desfășurat în perioada 24 – 26 iunie a.c. a adus în fața spectatorilor prezenți, noi elemente de autenticitate și identitate specifice zonei ”Podgoria Miniș-Măderat”. Acest lucru a fost posibil prin intermediul Fundației Româno – Germane de Pregătire și Perfecționare Profesională Vladimirescu – Județul Arad, care în parteneriat cu Comuna Șiria – Județul Arad și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad implementează proiectul POCU/827/5/2/138834 “Creșterea calității vieții prin implementarea unor măsuri integrate, în comuna Șiria”.

Manifestarea social – culturală a debutat cu organizarea celei de a doua competiții fotbalistice a copiilor din comună desfășurată în cadrul proiectului, în perioada 24 – 25 iunie a.c. Urmare a unui anunț postat de autoritățile publice din Șiria au fost selecționați 28 de copii cu abilități motrice (4 echipe a câte 7 copii fiecare), care provin din familii dezorganizate și trăiesc într-un mediu social defavorizat. Antrenamentele au fost organizate în perioada 10.06 – 23.06.2022 mulțumită experților implicați în proiect, în mod special d-lui Dinu – Ioan Maghici – antrenor. Ele au oferit copiilor șansa de a socializa, de a-și îmbunătății aptitudinile de muncă în echipă, competitivitatea și seriozitate față de sport și regulile lui. Pe toată perioada antrenamentului copii au beneficiat de materialele ajutătoare care au fost puse la dispoziție, prin proiect, de către organizatori: 28 de echipamente sportive – tricou și șort, 4 mingi, masă caldă, terenul de fotbal din comună.

După competiție, toți participanții au fost premiați de către primarul Comunei Șiria –  ing.Valentin Bot și  Garofița Popa – coodonator proiect Comuna Șiria pe scena festivalului ”Zilele Șiriei” în data de 26 iunie. S-a remarcat faptul că tradiția fotbalistică a Comunei Șiria merită să fie susținută și pe viitor. Premiile acodate au constat în:

- premiul 1 – trening, încălțăminte sport, un tricou și un șort;

- premiul 2 – un șort, un tricou și încălțăminte sport;

- premiul 3 - încălțăminte sport;

- premiul 4 – un tricou și șort.

Un alt moment deosebit de care a avut parte manifestarea de tradiție ”Zilele Șiriei” a

fost oferit de echipele de dansuri populare în cadrul festivalului comunităților, aflat la cea de a doua ediție. Cei 28 de copii și tineri implicați în proiect, selectați în baza aptitudinilor motrice și abilităților artistice au prezentat publicului în perioada 25 – 26 iunie a.c., caracterul multicultural al Comunei Șiria evidențiat în obiceiurile, tradițiile, costumele și dansurile populare autentice, specifice fiecărie etnii ce conviețuiește în comună (români, maghiari, rromi, germani).

În perioada premergătoare evenimentului din 10.06 și până în 23.06.2022 s-au organizat cursuri de dansuri populare, participanții beneficiind de masă caldă. Tot acest eveniment a fost pregătit de către dl. Viorel Popa – instructor dans, care cu dăruire, minuțiozitate și profesionalism a reușit să insufle tinerilor dansatori, dar și asistenței (familie, vecini, prieteni și colegi) dragostea pentru frumos, arta și cultura populară autentică, să redea sensul identității etnice în contextul unei comunități șiriene multiculturale, să genereze comportamente bazate pe respectul față de diferențele etnice, de gen, stare materială și dizabilitate.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014- 2020.

No Comments

Comments for Zilele Șiriei 2022 – un eveniment al autenticității și indentității locale susținute prin proiectul POCU/827/5/2/138834 “Creșterea calității vieții prin implementarea unor măsuri integrate, în comuna Șiria”(A) are now closed.